>

Kvalitet standardno dobar

astra-auto-delovi-za-laka-dostavna-vozila

Svetlosne grupe

Svetlosne grupe čine vaše vozilo vidljivim na putu i stvaraju vam određenu sigurnost pri putovanju noću ili po smanjenoj vidljivosti. Farovi povećavaju vidljivost u vožnji. Upravo zbog toga farovi jesu primarna svetlosna grupa automobila. Oni osvetljavaju put, a omogućavaju vozaču i drugim učesnicima u saobraćaju pravu vidljivost.

Zadnja svetla ukazuju na položaj vozila, njegovu trenutnu radnju ili stanje. Ova svetlosna grupa obuhvata zadnja svetla, zadnje pokazivače pravca, zadnja svetla za maglu, stop svetla i rikverc svetla.

Svetla za maglu su takođe bitna jer ona povećavaju vidljivost po lošem vremenu, smanjenoj vidljivosti i u slučaju magle. Poznat naziv je maglenka, što implicira da ova svetla osvetljavaju put za vreme magle, postavljena su niže od ostalih svetala jer osvetljavaju donji deo puta kada nastupi magla.

Ništa manje važni nisu ni pokazivači pravca. Oni su bitni jer drugim učesnicima u saobraćaju pokazuju pravac u kom će se vozilo kretati, a posebno su bitna na raskrsnicama, skretanju, obilaženju, parkiranju. Pokazivači pravca, ili poznatije migavci, pozicionirani su na prednjoj, bočnim i zadnjoj strani.

Svetla za rikverc takođe pokazuju ostalim učesnicima u saobraćaju položaj vozila i njegovu veličinu, kao većina svetlosnih grupa na automobilima.
astra-auto-deloviastra-auto-delovi-za-laka-dostavna-vozila

DIJAGRAM POZICIJE SVETLOSNIH GRUPA